Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Извршење буџета Црне Горе у периоду јануар - март 2020. године (ГДДС табела 3)

Датум објаве: 06.05.2020 11:10 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Упркос ограниченој економској активности  узрокованој спровођењем мјера за заштиту становништва од пандемије корона вируса у другој половини марта мјесеца, приходи буџета у периоду јануар - март 2020. године износили су 375,2 мил. € или 7,46% процијењеног БДП-а (5.027,3 мил. €), што је за 8,9 мил. € или 2,4% више у односу на план. Већа наплата прихода, и поред горе поменутих околности, резултат је  економске активности прије увођења хитних мјера Владе Црне Горе усмјерених на смањење негативних утицаја корона вируса на привреду и грађане. 

Сходно наведеном, готово све категорије пореских прихода забиљежиле су раст у односу на планиране у овом периоду, од чега највећи раст биљеже Акцизе у износу од 5,7 мил. € односно 13,2% и то као резултат веће наплате акциза на дуван и дуванске производе, усљед опоравка тржишта ових производа. Порези и доприноси на зараде такође биљеже раст у односу на план као резултат позитивних кретања на тржишту рада прије настанка пандемије. У дијелу пореза на додату вриједност такође се биљежи благи раст у односу на планирани ниво, и поред значајно ограничене економске активности у другој половини марта, што је заправо резултат наплате ПДВ-а по основу економске активности из фебруара мјесеца.

У односу на исти период 2019. године приходи буџета су забиљежили раст од 3,9 мил. € или 1,0%, првенствено усљед боље наплате већине пореских прихода, као резултат позитивних кретања макроекономских индикатора који опредјељују наплату прихода. 

Ограничен обим рада у органима управе утицао је на пад непореских прихода, тј. такси и накнада у односу исти период претходне године.

Издаци буџета у периоду јануар - март 2020. године износили су 452,2 мил. € или 8,99% БДП-а и у односу на планиране мањи су за 118,0 мил. € односно 20,7%. У поређењу са истим периодом претходне године, издаци буџета су остварени у већем укупном износу од 9,6 мил. € или 2,2%. У структури издатака буџета, Текући издаци остварени су на нивоу од 201,4 мил. € и мањи су за 39,2 мил. € или 16,3% у односу на планирану. Нижа реализација текућих издатака условљена је нижом реализацијом скоро свих категорија текућих издатака као посљедица одлагања активности потрошачких јединица које нису мандаторног карактера и обуставе нових поступака јавних набавки, осим за здравствени систем и националну безбједност за вријеме пандемије корона вируса. 

Поред наведеног, Капитални издаци реализовани су у износу од 26,2 мил. €, што је мање за 41,6 мил. € или 61,4% од планираних односно за 27,4 мил. € или 51,5% мање у односу на претходну годину.

Капитални буџет у периоду јануар - март 2020. године реализован је у укупном износу од 20,1 мил. € што је за 37,4 мил. € мање од плана односно за 27,3 мил. € мање у односу на претходну годину. Нижу реализацију Капиталног буџета такође је опредијелило доношење хитних мјера Владе као подршка грађанима и привреди у циљу умањења негативних ефеката од епидемије корона вируса. 

У периоду јануар - март 2020. године динамика кретања буџетских прихода и расхода утицала је на остварење дефицита буџета у износу од 77,0 мил. € или 1,53% БДП-а, који је за 126,9 мил. € или 62,2% мањи у односу на планирани, док је у односу на упоредни период претходне године већи за 5,7 мил. € или 8,0%.


*Подаци у ГДДС табели представљају преглед прихода и расхода по економској класификацији у једном мјесецу, у поређењу са планом и истим периодом претходне године;
*Подаци о Капиталном буџету представљају износе планираних и извршених издатака по пројектној класификацији (све категорије издатака које су у функцији имплементације пројекта који се финансира из Капиталног буџета)