Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Strukturnim reformama i dobrim upravljanjem do bržeg rasta

Datum objave: 11.07.2017 15:12 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija Darko Radunović i Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvuje na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Ponovno ubrzavanje približavanja u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi - uloga vlada i institucija“, koja se održava u Dubrovniku, u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Hrvatske narodne banke.

Konferenciji prisustvuje generalna direktorica MMF-a Kristin Lagard, kao i veliki broj ostalih visokih zvaničnika MMF-a, Svjetske banke, Evropske komisije, te predstavnika vlada zemalja regiona i stručnjaka iz oblasti ekonomske politike i upravljanja institucijama.

Učesnici konferencije su, kroz okrugli sto na najvišem nivou i više tematskih panela, razgovarali o trenutnim izazovima rasta u zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope i načinima smanjivanju jaza između ovih i zemalja Zapadne Evrope. Zaključeno je da su dobro upravljanje institucijama, borba protiv korupcije i implementacija strukturnih reformi mehanizmi za ostvarivanje dinamičnijeg rasta koji će ubrzati konvergenciju i smanjiti jaz u nivou razvoja naših i zemalja Zapadne Evrope. MMF posebno insistira na jačanju saradnje sa civilnim sektorom, društvenoj odgovornosti institucija, te uključenju većeg broja žena u procesima upravljanja. 

U nastavku konferencije, bilo je riječi i o makroekonomskoj situaciji u zemljama regiona, kao i o mjerama koje se sprovode u pravcu očuvanja finansijske stabilnosti i održivosti javnih finansija.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA FINANSIJA i
CENTRALNE BANKE CRNE GORE