Manja slova Veća slova RSS

>

Potpisan Ugovor o kreditu sa EBRD-om za rekonstrukciju tri magistralna pravca u Crnoj Gori

Potpisan Ugovor o kreditu sa EBRD-om za rekonstrukciju tri magistralna pravca u Crnoj Gori
Datum objave: 07.12.2017 12:35 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansijaMinistar finansija Darko Radunović i šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Podgorici, Jaap Sprey potpisali su danas Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i EBRD-a, za realizaciju Projekta rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura.

Pomenutim Projektom Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno Direkcije za saobraćaj, planirana je rekonstrukcija dionice puta u dužini oko 20 km između Rožaja i Špiljana, i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, u dužini od oko 16 km, između Tivta i plaže Jaz, kao i rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, u dužini od oko 15.5 km, između Podgorice i Danilovgrada. Ukupna vrijednost Projekta je 52,05 miliona eura, od čega je iznos od 40 miliona eura obezbjeđen kreditnim aranžmanom sa EBRD-om, dok će preostala sredstva biti obezbjeđena iz donacije EBRD-a, u iznosu od 1,015 miliona i učešćem Vlade od 11,03 miliona eura.

Ministar Radunović je prilikom potpisivanja ugovora naglasio da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za dalji razvoj Crne Gore, i izraz je spremnosti Vlade da podrži dalji razvoj putne infrastrukture države, koja je važna za ekonomski rast i regionalnu integraciju.

,,Bolji putevi znače više saobraćaja, više trgovine, ekonomski rast, više radnih mjesta, i nešto što je dobro kako za građane Crne Gore tako i za preduzeća i turizam generalno“, poručio je g-din Sprey i prenio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Vladom Crne Gore.

Potpisivanju ugovora, prisustvovao je i direktor Direkcje za saobraćaj, g-din Savo Parača, koji je naglašavajući posvećenost organa na čijem je čelu, da kroz ovakve projekte pravi moderne saobraćajnice u cilju povećanja bezbjednosti na putevima ali i olakšanog tranzita ljudi i roba na domaćoj teritoriji, istakao da su očekivanja da će se tenderske procedure za realizaciju projekta pokrenuti već početkom sljedeće godine kako bi se u što kraćem roku stvorile mogućnosti da se krene sa izvođenjem radova.

Kada je riječ o finansijskim uslovima Ugovora , isti je potpisan na iznos od 40 miliona eura, pri čemu će 10 miliona eura biti realizovano u narednoj godini dok će u 2019. i 2020. godini biti realizovana sredstva u iznosu od po 15 miliona eura. Ugovor je potpisan na period od 15 godina sa 3 godine grejs perioda, dok će kamatna stopa biti šestomjesečni EURIBOR + 1 % margina. Navedeni uslovi kredita su, kako je saopštio generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović , izuzetno povoljni i omogućiće umjerenu otplatu kredita koja neće predstavljati opterećenje za budžet.

Izjave potpisnika Ugovora, kao i korisnika sredstva možete pogledati ovdje.

Video: Potpisivanje Ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) - kadrovi

Video: Ministra finansija Darko Radunović - izjava nakon potpisivanje Ugovora sa EBRD-om

Video: Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Jaap Sprey - izjava nakon potpisivanja Ugovora sa EBRD-om