Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Crna Gora napredovala u Heritidž indeksu ekonomskih sloboda za 15 mjesta

SAOPŠTENJE: Crna Gora napredovala u Heritidž indeksu ekonomskih sloboda za 15 mjesta
Datum objave: 15.02.2018 12:59 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija


U ovogodišnjem indeksu ekonomskih sloboda koji prati Heritidž fondacija, Crna Gora je na globalnoj rang listi ostvarila napredak za 15 mjesta, i pozicionirala se na 68. mjesto od ukupno 186 država svijeta. Naime, naša zemlja je poboljšala broj bodova u odnosu na prethodnu godinu za 2.3 boda, te se sa 64.3 boda našla u zoni umjereno slobodnih zemalja. 

Odličan rezultat ostvaren je u okviru indikatora „fiskalno zdravlje” (“fiscal health”) što je doprinijelo boljem rangiranju Crne Gore u ovogodišnjem Indeksu ekonomskih sloboda. Na regionalnoj rang listi, od ukupno 44 evropske zemlje, Crna Gora zauzima 33. mjesto, što predstavlja poboljšanje od 2 mjesta u poređenju sa prethodnom godinom. 

Napredak Crne Gore je prepoznat u sedam od ukupno dvanaest indikatora: “lakoća poslovanja”, “slobode na tržištu rada”, “državna potrošnja”, “monetarna slobode”, “poresko opterećenje”, “fiskalno zdravlje” i “sudska efikasnost”. Najzapaženiji rezultat je ostvaren u okviru indikatora „fiskalno zdravlje“, gdje je Crna Gora ostvarila napredak od čak 25 bodova u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima. 

Ovi rezultati su pokazatelj uspješnosti Vladine fiskalne politike, kao i efikasnosti implementacije  mjera fisklane konsolidacije koje su uvedene sa ciljem ozdravljenja javnih finansija. U tom smislu, mjere sadržane u Fiskalnoj strategiji Vlade Crne Gore, zajedno sa strukturnim reformama, pokazale su rezultate u povećanju konkurentnosti crnogorske ekonomije, kao i jačanju makroekonomske stabilnosti, odnosno ostvarenju snažnog ekonomskog rasta. 
Podsjećamo da je Indeks ekonomskih sloboda rezultat ocjena Heritidž fondacije koja je u svom 24. izdanju objavila listu globalnih ekonomskih sloboda za 186 rangiranih zemalja. Publikacije koje Fondacija objavljuje od 1995. godine, prate rangiranja zemalja širom svijeta u okviru 12 ekonomskih sloboda, koje ocjenjuju 4 oblasti - vladavinu prava, ograničen nivo administracije, efikasnost regulative i otvorenost tržišta. 

Po rezultatima Indeksa ekonomskih sloboda za 2018. godinu, 102 ekonomije su zabilježile bolji rezultat, dok je rezultat za 75 zemalja lošiji, uz nepromijenjeno stanje za preostale 3 ekonomije. Napominjemo da 6 zemalja nije ocijenjeno, zbog nedostupnosti podataka (Irak, Libija, Lihenštajn, Somalija, Sirija i Jemen). 

Izjavu načelnika u Direktoratu za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta Ivana Radulovića, na temu nove publikacije Heritidž fondacije možete pogledati ovdje.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA