Manja slova Veća slova RSS

>

CG uspješno emitovala euroobveznice – ministar finansija: očekujem do kraja godine poboljšanje kreditnog rejtinga

CG uspješno emitovala euroobveznice – ministar finansija: očekujem do kraja godine poboljšanje kreditnog rejtinga
Datum objave: 12.04.2018 20:38 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošcu Crna Gora je danas s uspjehom okončala na tržištu euroobveznica dugo pripremanu emisiju obveznica u iznosu od 500 miliona eura čime je pod izuzetno povoljnom kamatnom stopom od 3,375% omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu 2019, 2020. i 2021. godine.

Ministar finansija Darko Radunović izjavio je po okončanju emisije da je nakon pozitivnih ocjena Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kao i pozitivnih ocjena svjetskih rejting agencija danas i inostrano investiciono tržište pozitvno ocijenilo aktivnosti Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore.

„Emisija euroobveznica od 500 miliona sa ročnošću od sedam godina imala je veliki odziv. Imali smo tražnju u iznosu od 1.482.000.000, znači skoro tri puta više, što potvrđuje veliko povjerenje u naše hartije. Postigli smo jako dobru kamatnu stopu od 3,375 %. To je najniža kamatna stopa koju smo do sada postigli na ino tržištu, a posebno što se prvi put pojavljujemo sa ročnošću od sedam godina. Otkupili smo eurobondove koji dospijevaju 2019, 2020. i 2021. godine u iznosu od 362 miliona“ – rekao je ministar finansija.

Dodao je da će neto efekat zaduženosti po državu biti u ovom trenutku nešto malo više od 110 miliona, ali da sa druge strane stvaramo potpune pretpostavke za održivost javnog duga u tom nivou da to ne opterećuje javne finansije Crne Gore.

„Ovo potvrđuje da inostrani investitori vjeruju u naše projekcije koje su u početku bile kod crnogorske javnosti prihvaćene sa rezervom. Mi očekujemo da će 2020. godine javni dug biti ispod 60%, a takođe deficit neće postojati već će biti suficit u visini od 4,4%. Ja očekujem da će ovo što smo danas uradili stvoriti pretpostavke da do kraja ove godine za jedan stepen poboljšamo kreditni rejting takođe očekujem da ćemo uspjeti da o bezbiejdimpoj još bolje uslove za naše strukturne reforme i konkurentnost naše privrede“ – rekao je ministar finansija Darko Radunović u Beču po okončanju procesa.

U pregovorima su, pored ministarstva finansija, učestvovali i državna sekretarka Ministarstva finansija dr Nina Vujošević, generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj mr Iva Vuković i generalni direktor Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Izjava ministra finansija: https://youtu.be/8TTskQ-44aw
Saopštenje Ministarstva finansija

Fotografije se nalaze na FTP serveru Vlade CG