Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Crna Gora pristupila Globalnom Forumu o transparentnosti i automatskoj razmjeni informacija u poreske svrhe

Datum objave: 13.04.2018 12:30 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je postala 150 članica OECD Globalnog foruma o transparentnosti i automatskoj razmjeni informacija u poreske svrhe. Riječ je o međunarodnom tijelu koje je preuzelo vodeću ulogu na polju razvoja globalnog standarda za razmjene informacija u poreske svrhe, i to: razmjenu informacija na zahtjev (EOIR) i automatsku razmjenu informacija o finansijskom računu (AEOI).

Zahvaljujući tehničkoj podršci koju Globalni Forum pruža zemljama članicama, Crna Gora će u narednom periodu biti posvećena potpunom usklađivanju nacionalnog poreskog zakonodavstva i prakse sa međunarodnim standardima, te potpisati Multilateralni ugovor za primjenu mjera koje se, u cilju sprječavanja erozije poreske osnovice i premještanja dobiti, odnose na ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ovim će se omogućiti dostupnost i automatska razmjena informacija između zemalja članica Foruma.

Globalni standard na području automatske razmjene informacija odnosi se na razmjenu informacija o finansijskim računima kod finansijskih institucija koje će nadležne poreske administracije međusobno razmjenjivati. Uvođenje standarda omogućiti će pojednostavljenje postupka, veću uspješnost i niže troškove prikupljanja relevantnih podataka u poreske svrhe za poreske administracije i finansijski sektor.

Ministar finansija Darko Radunović je saopštio da će Crna Gora posvećeno i u zajedništvu sa ostalim članicama raditi na suzbijanju utaje poreza, te izrazio zadovoljstvo članstvom u Forumu koji će našoj zemlji donijeti najbolje standarde i praksu, kao i partnerstvo sa najrazvijenim zemljama svijeta.

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA