Manja slova Veća slova RSS

>

Održana svečana ceremonija povodom potpisivanja ugovora o dodjeli granta u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine

Održana svečana ceremonija povodom potpisivanja ugovora o dodjeli granta u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine
Datum objave: 17.05.2018 14:08 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


17. maj 2018. godine - Danas je u Skadru održana svečana ceremonija povodom potpisivanja ugovora o dodjeli granta, u okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine, za čiju je realizaciju opredijeljeno 2,8 miliona eura. Ukupna vrijednost navedenog Programa za sedmogodišnju perspektivu 2014-2020. godine, posvećena podršci projektima, iznosi 10,9 miliona eura. 

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, tijela za prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u obje partnerske države. 

Generalni direktor Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Bojan Paunović je, u uvodnom izlaganju, čestitao dobitnicima grantova i saopštio da je prvi poziv za dostavljanje projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine objavljen 15. jula 2016. godine, te da je na konkurs pristiglo 86 projektnih prijedloga. Nakon sprovedenog postupka ocjenjivanja projektnih ideja, odobreno je ukupno osam projekata, čija je realizacija ocijenjena kao najrelevantnija za ostvarivanje ciljeva navedenog programa. Prosječno trajanje odobrenih projekata je 24 mjeseca, dok je vrijednost dodijeljenih grantova od 100.000 do 500.000 eura.

On je saopštio da je ovaj poziv karakterističan po tome što se sprovodi putem indirektnog upravljanja, što znači da ulogu ugovornog tijela obavlja Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija. Riječ je o prvom pozivu u okviru programa prekogranične saradnje koji će sprovoditi insititucije sistema, u skladu sa pravilima i procedurama propisanim od strane Evropske komisije.

G-din Paunović je takođe najavio da Ministarstvo finansija, u saradnji sa operativnim strukturama država učesnica u programu, radi na pripremi drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata, čije se raspisivanje očekuje u septembru tekuće godine.

On je izrazio punu spremnost Ministarstva finansija kao ugovornog tijela za osnaživanje saradnje sa korisnicima ugovora, imajući u vidu da smo svi okupljeni oko zajedničkog cilja, a to je što bolja apsorpcija raspoloživih sredstava i poboljšanje uslova života stanovništva u područjima obuhvaćenim programima prekogranične saradnje. 

 

PR SLUŽBA

MINISTARSTVA FINANSIJA