Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Agencija Standard&Poor's potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

SAOPŠTENJE: Agencija Standard&Poor
Datum objave: 15.09.2018 07:53 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Agencija za kreditni rejting Standard&Poors objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila izgled rejtinga naše zemlje, koji je označen kao ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.

Imajući u vidu da je kredina agencija Standard&Poors drugi put potvrdila rejting koji je dodjeljen Crnoj Gori u 2017.godini, ova činjenica upućuje na očekivanje da bi nakon treće ovakve potvrde moglo doći do povećanja kreditnog  rejtinga. 

Na ovaj način je još jedna relevanta svjetska institucija prepoznala ozbiljnost sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, ali i ukupno povećanje ekonomske aktivnosti koje proističe iz unapređenja opštih uslova poslovanja. Kako se navodi u Izvještaju, aktuelna pozicija Crne Gore na rejting listi rezultat je snažnog ekonomskog rasta koji je nastavljen u 2018. godini,koji se procjenjuje na 3,5%, a koji se bazira na razvoju turizma, energetike i infrastrukture, odnosno konkretnije na izgradnji prve dionice auto-puta koja će, kako se navodi, doprinijeti regionalnoj povezanosti i poboljšanju bezbjednosti. Analitičari su konstatovali snažan rast od 16% u broju posjetilaca, kao i blizu 12% u broju noćenja, i to u prvoj polovini tekuće godine, dok predviđaju mogućnost dodatne ekspanzije i ljetnjeg i zimskog turizma kroz investicije.

Analitičari ukazuju na snažnu institucionalnu poziciju Crne Gore u regionu kao i na potencijale za dalji razvoj kroz strukturne reforme koje naša zemlja sprovodi u cilju pristupanja Evropskoj uniji, dok kao presudno važne aktivnosti za dostizanje Vladinih ciljeva navode nastavak sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, smanjenje deficita i nivoa javnog duga.

Očekivanja stručnjanka iz Standard&Poor'a su da će javni dug početi da pada sa završetkom izgradnje prve dionice autoputa što korespondira sa projekcijama Ministarstva finansija sadržanim u Fiskalnoj strategiji kojom je definisan set mjera fiskalne konsolidacije.

U Izvještaju se navodi da bi rejting za Crnu Goru mogao biti povećan ukoliko bi mnogobrojni projekti iz oblasti infrastrukture, energetike i turizma, koji su trenutno u toku, dali bolje rezultate od očekivanih, unapređujući perspektivu rasta Crne Gore, uz umanjenje rizika u okviru bilansa plaćanja.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA