Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Održan okrugli sto o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave Ministar Radunović: Novim zakonskim rješenjem će se poboljšati budžetska i fiskalna disciplina lokalnih samouprava

SAOPŠTENJE: Održan okrugli sto o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave Ministar Radunović: Novim zakonskim rješenjem će se poboljšati budžetska i fiskalna disciplina  lokalnih samouprava
Datum objave: 21.09.2018 14:51 | Autor: ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


ministarstvo finansija


U hotelu Centre Villle danas je održan okrugli sto u sklopu javne rasprave o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Tim povodom, ministar finansija, Darko Radunović govorio je o izmjenama sadržanim u Nacrtu zakona. U uvodnom izlaganju istakao je da se ključne izmjene odnose na povećanje procenta ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju Sjevernom regionu, promjenu kriterijuma za raspodjelu sredstava Egalizacionog fonda, osnivanje Revolving fonda i uspostavljanje većeg stepena budžetske i fiskalne discipline kroz djelovanje budžetske inspekcije.

Predloženim Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave značajno su unaprijeđena zakonska rješenja koja se odnose na finansiranje lokalne samouprave i stvoreni su uslovi za stabilnije funkcionisanje opština koje pripadaju Sjevernom regionu Crne Gore u cilju pružanja podrške ravnomjernijem regionalnom razvoju, saopštio je ministar Radunović i dodao da će se djelovanjem budžetske inspekcije i uvođenjem novčanih kazni za postupanje u suprotnosti sa utvrđenim zakonskim rješenjima stvoriti uslovi za uspostavljanje većeg stepena budžetske i fiskalne discipline.

Na skupu je pored ministra Radunovića, u ime Ministarstva finansija govorila i generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, mr Snežana Mugoša koja je prezentovala Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave u cjelini.

S obzirom na slabu razvijenost opština Sjevernog regiona, Ministarstvo finansija je procijenilo da je u ovom trenutku optimalno rješenje povećanje procenta ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica. Nacrtom zakona propisani su novi kriterijumi za utvrđivanje prava korišćenja sredstava Egalizacionog fonda i raspodjele tih sredstava u cilju pravičnije raspodjele između jedinica lokalne samouprave, izjavila je generalna direktorica Mugoša i istakla da će se osnivanjem Revolving fonda pružiti mogućnost da se opštinama u vidu pozajmice opredijele sredstva neophodna za predfinansiranje projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava i stvaraju se pretpostavke za veće mogućnosti korišćenja sredstava iz EU fondova namijenjenih za realizaciju različitih razvojnih projekata. 

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je diskusija tokom koje su prisutni predstavnici opština, Zajednice opština Crne Gore i civilnog sektora davali komentare i sugestije na Nacrt zakona, koji će biti razmotreni i ukoliko se ocijeni opravdanim, uvršteni u tekst Zakona.

Ministarstvo finansija Republike Slovačke je finansijski podržalo održavanje okruglog stola u okviru projekta „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“, a koji sprovode Ministarstvo finansija i UNDP.PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA