Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom održala sastanak na temu nacrta Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom održala sastanak na temu nacrta Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije
Datum objave: 28.09.2018 19:23 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, 28. septembra 2018. godine organizovala sastanak o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije.

Skup je još jedna potvrda dugogodišnje kvalitetne saradnje Privredne komore sa organima uprave i institucionalnog partnerstva koje najstarija poslovna asocijacija baštini sa donosiocima odluka u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

U radu sastanka koji je vodio Mitar Bajčeta, savjetnik predsjednika Privredne komore, učestvovalo je više od 50 privrednika, predstavnici Ministarstva finansija - državna sekretar Nina Vujošević i Antonije Rabrenović, rukovodilac projekta „Reforma poreske administracije u Crnoj Gori“ Vladimir Đurković, te predstavnici Poreske uprave, Anđelko Jovanović, Dragoljub Nikolić, Lidija Šećković i Milica Vuletić.

Predstavnici Ministarstva i Poreske uprave su pojasnili da bi Nacrt zakona trebalo da rezultira efikasnijom kontrolom transakcija, odnosno svih isporuka proizvoda i usluga, što će značajno doprinijeti smanjenju neformalne ekonomije u ovoj oblasti, te stvaranju uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate, korišćenjem jasnih podataka o poslovanju obveznika i, u krajnjem, postepenim smanjivanjem poreske administracije.

Predstavljena je praktična primjena sistema elektronske fiskalizacije i mogućnosti koje pruža za jednostavnije praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika, usmjeravanje resursa Poreske inspekcije na osnovu kvalitetne analize rizika, te efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

Privrednici su naglasili da nijesu protiv elektronske fiskalizacije jer je u interesu onih koji posluju legalno. Međutim, ocjenjuju da je predloženo rješenje potrebno unaprijediti u daljoj komunikaciji donosilaca odluka i realnog sektora, da bi se ostvario željeni efekat poboljšanja poslovnog ambijenta odnosno jačanja fiskalne discipline. Smatraju da će prelazak na novi sistem evidentiranja prometa izazvati troškove posebno kod malih i srednjih preduzeća, zbog nabavke nove potrebne opreme i sticanja digitalnog sertifikata. Izrazili su bojazan da bi uvođenje sistema od 1. juna 2019. moglo izazvati poteškoće zbog ljetnje turističke sezone, zato predlažu odlaganje početka implementacije zakona barem za 12 mjeseci.

Na primjedbe vezane za potrebu donošenja podzakonskih akata, predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave istakli su da je njihova izrada planirana u najskorijem roku, te da će se i kroz ovu aktivnost blisko komunicirati sa privredom, u cilju donošenja propisa koji su primjenljivi u praksi, uz predviđeni testni period.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije otvorena je do 10. oktobra.

Zajedničko saopštenje Privredne komore, Ministarstva finansija i Poreske uprave